
iletisim@ozeregli.com
İSDEMİR'DE SANAYİ DEVRİMİ....
18 Mart 2015 10:04:57
Geçtiğimiz Cuma günü; (13 Mart 2015) ERDEMİR Kurumsal İletişim Müdürlüğü tarafından ERDEMİR GRUBU'nun 50'nci işletme yıldönümü nedeniyle Grubun en büyük entegre tesislerinden biri olan İSDEMİR'deki teknolojik gelişmeleri ve 3 milyar dolarlık Cumhuriyet tarihinin en büyük sanayi yatırımlarını yerinde görmek amacıyla düzenlenen basın gezisine katıldık.
İSDEMİR'e yapacacağımız bu gezi bizim şahsen ilk değildi. Zira; İSDEMİR'in 1975 yılında işletme faaliyetlerine başlamasının hemen ardından 5 yıl sonra (1980) dönemin hükümet yetkilileri ile İSDEMİR'i ziyaret etmiş, Müessese Müdürü merhum Celal Kurtuluş ve Personel Müdürü Abdullah Elbistanlı ile görüşmüştük. Ayrıca; 2004 yılında da İSDEMİR'i ziyaret ederek bugünkü üretim faaliyetlerinin altyapı çalışmalarını bizzatihi izlemiştik.
İSDEMİR'DE GÖRDÜĞÜMÜZ SANAYİ DEVRİMİDİR
Karadeniz Ereğli'de, İSDEMİR'in 35 yıl öncesini bizim kadar bilen ve gören bir meslektaşımız (Gazeteci) var mıdır bilemiyoruz ama gerek 35 yıl öncesine ve gerekse de bu tesislerin 2002 yılında ERDEMİR Grubu'na katılması ile birlikte büyük bir sanayi devrimi gerçekleştirmekte olduğu gün gibi ortadadır. 3 milyar dolarlık bir yatırımdan söz ediliyor. Bu korkunç bir rakam! 2006 yılında 9 şirketiyle birlikte 3 bin dolara OYAK'a satılan ERDEMİR Grubu'nun sahip olduğu devasa envanter ile İSDEMİR'de bugün sürdürülmekte olan 3 milyar dolarlık yatırımı kıyasladığınızda bu yatırımın büyüklüğünü daha net bir şekilde anlayacaksınız.
14 Mart 2015 tarihinde İSDEMİR'de şirketin Kurumsal İletişim Müdürü meslektaşımız Harun Özdemir'in sunumunu büyük bir zevkle izledik. Sunum öncesinde kendisini tanıtmamış olsaydı O'nun bir birim müdürü değil daha üst düzeyde bir yönetici olabileceğini varsayacaktık. Usta bir gazeteci refleksi ile İSDEMİR'I, ERDEMİR'I ve çelik sektörünü hiç zorlanmadan anlattı bize. Saha gezisinde de aynı başarıyı sergiledi. Beden dilini de ustaca kullanmayı ihmal etmedi.
İSDEMİR'İ KISACA BİR TANIYALIM
İSDEMİR'in kurumsal web sitesinde şirket şöyle anlatılıyor:
"Ülkemizin kuruluş tarihi itibari ile üçüncü, uzun ürün üretim kapasitesine göre en büyük entegre demir ve çelik fabrikası olan İSDEMİR, 2008 yılında devreye aldığı 3,5 milyon ton/yıl sıcak haddeleme kapasitesi ile Türkiye'nin uzun ve yassı ürün üreten tek entegre tesisidir. İSDEMİR, 3 Ekim 1970 tarihinde Türkiye'nin güneyinde Akdeniz kıyısında, İskenderun'a 17 km mesafede, Payas (Yakacık) yöresinde kurulmuştur. Kurulduğu tarihte sosyal tesisleri ile birlikte toplam 16,75 milyon m2 alan (fabrika alanı 6,8 milyon m2) üzerine yerleşmiştir.
1975 yılında 1,1 milyon ton/yıl çelik blum üretim kapasitesi ile işletmeye alınan İSDEMİR, yapılan I. tevsiatla 1985 yılından itibaren 2,2 milyon ton/yıl üretim kapasitesine çıkarılmıştır. Uluslararası kalite standartlarında Pik, Blum, Kütük, İnşaat Çelikleri gibi uzun mamul üretilmesi amacıyla kurulan İSDEMİR tesislerinde kok - sinter - yüksek fırın - çelikhane - sürekli döküm ve sıcak haddeleme prosesleriyle üretim yapılmaktadır. Ürünler iç piyasa yanında başta Güney Avrupa ve Orta Doğu ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerine ihraç edilmektedir. Yapılan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) ile uzun ürünlerin yanı sıra Ağustos 2008 tarihinden itibaren yassı ürün üretimine de başlanmıştır. İsdemir'in esas ürün gamında pik, kütük, kangal, slab, sıcak haddelenmiş rulo ve levha bulunmaktadır. Bu ürünlerin yanı sıra kok kömürü, oksijen, azot, argon, amonyum sülfat, granüle cüruf, katran ve benzol gibi yan ürünler de elde edilmektedir.
İSDEMİR hisselerinin tamamı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından, 31 Ocak 2002 tarihli Hisse Devir Sözleşmesi ile, İSDEMİR'de yassı üretime geçilmesine yönelik yatırımların yapılması şartı ile ERDEMİR'e devredilmiştir. ERDEMİR hisse senetlerinin %46,2'si (Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın sahip olduğu hisselerin tamamı), Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 01.12.2005 tarih ve 2005/140 sayılı kararı doğrultusunda; 27 Şubat 2006 tarihinde hisselerinin tamamı OYAK'a ait olan- ATAER Holding A.Ş.'ye devredilmiş olup, sözkonusu devirle beraber İSDEMİR, OYAK çatısı altında faaliyet göstermeye başlamıştır. Halen İSDEMİR hisselerinin %95,07'si ERDEMİR'e, %4,93'ü ise diğer sahiplere aittir.
Sürekli gelişmeyi, yeni teknolojiler kullanarak çevreye olan duyarlılığı ile ürün ve hizmetlerde fark yaratmayı ana ilke kabul eden İSDEMİR'de, 2003 yılı içerisinde planlanan ve 2004 yılı içerisinde başlayan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) tamamlanarak başlangıçta 2,2 milyon ton/yıl olan sıvı çelik kapasitesi 5,3 milyon ton/yıl seviyesine çıkarılmış olup uzun ürünün yanı sıra ağırlıklı olarak yassı mamul üretimi yapılmaktadır. 2012 yılı içerisinde İSDEMİR'in Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları tamamlanmıştır."
CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK SANAYİ YATIRIMI
"2003 yılında başlatılan Modernizasyon ve Dönüşüm Yatırımları (MDY) ile İSDEMİR'de;
&8226;Yassı ürüne geçişin sağlanması,
&8226;Mevcut tesislerin önündeki darboğazların giderilmesi,
&8226;Ürün kalitesinin ve verimliliğin yükseltilmesi,
&8226;Maliyetlerin düşürülmesi,
&8226;Sıvı çelik üretim kapasitesinin 3,5 milyon ton bölümü yassı çelik olmak üzere 5,25 milyon ton/yıl seviyesine çıkarılması hedeflenmiştir.
2006 yılında İSDEMİR'in OYAK grubuna katılması ile hızlanarak devam eden ve Cumhuriyet tarihimizin en büyük sanayi yatırımı olan MDY kapsamındaki projelerden 34 adedi tamamlanmış olup diğerlerinde yatırım çalışmaları sürdürülmektedir.
2010 yılı sonuna kadar tamamlanarak üretimine başlanılan MDY Projeleri aşağıda sunulmaktadır:
1.Ağır Taşıyıcı Alımı (Slab/Hurda Nakliyesi için),
2.Yüksek Fırın Gazı Gazometresi,
3.Kok Gazı Gazometresi,
4.Doğalgaza Dönüşüm Projesi,
5.6. Hava Ayrıştırma (Oksijen) Tesisi,
6.Liman Yatırımları (1.Aşama),
7.Kok Bataryaları Sıcak Refrakter Tamiratı,
8.7. Kireç Fabrikası,
9.Slab Stok Sahaları,
10.1. Slab Döküm Tesisi,
11.3. Yüksek Fırın Modernizasyonu,
12.6. Turbo Körük Tesisi (3. Yüksek Fırın İçin),
13.Cüruf Tumba Tesisi,
14.Kükürt Giderme Tesisi,
15.Pulvarize Kömür Enjeksiyon (PCI) Tesisi,
16.Bilgi Sistemleri,
17.Kok Yan Ürünler Tesisi Modernizasyonu,
18.5. ve 6. Kok Bataryaları (Kok Batarya Arabaları Dahil),
19.Turbo Jeneratör Modernizasyonu,
20.8. Kireç Fabrikası,
21.2. Slab Döküm Tesisi,
22.Kömür Hazırlama / Kok Maniplasyon Tesisi Modernizasyonu,
23.7. Hava Ayrıştırma (Oksijen) Tesisi,
24.380 kV E.İ.H. ve Şalt Tesisi,
25.1. ve 2. Slab Isıtma Fırınları,
26.Sıcak Haddehane Tesisi,
27.6. ve 7. Buhar Kazanları Yapımı,
28.Cevher Hazırlama ve Harmanlama Tesisi Modernizasyonu,
29.Liman Yatırımları (Kargo Vinçleri)
30.Hurda Hazırlama Tesisi
31.Servis Suyu Temini
32.Sıcak Makas ve Dilme Hatları
33.Atıkların Değerlendirilmesi
34.Çelikhane Modernizasyonu
Son olarak 6 Aralık 2010 tarihinde 3. Konvertörün devreye alınması ile Çelikhane kapasitesi 2,2 milyon ton/yıldan 5,25 milyon ton/yıla çıkmıştır.
Tamamlanan projelere ilave olarak, saha çalışmaları devam eden MDY Projeleri aşağıda sunulmaktadır:
1.2. Sinter Fabrikası Kurulması
2.4. Yüksek Fırın Yapımı
3.4. Kok Bataryası Modernizasyonu
4.Mevcut Kazanların Otomasyon Sistemi Modernizasyonu
Ayrıca; MDY projelerine ilave olarak başlatılan ve kısa açıklamaları aşağıda verilen yatırım projelerinde çalışmalar devam etmektedir:
Çevre Yatırımları
İsdemir'de Zorunlu Hava Kalitesinin Teminine Yönelik olarak 2004 yılında Bakanlığa taahhüt edilen ve halen MDY kapsamında yürütülen mevcut çevre yatırımlarına ilave olarak, 10 tesisten oluşan yeni bir Çevre Yatırımları Paketi oluşturularak çalışmalara başlanmıştır. Bu kapsamda, 5 adet tesis için sözleşme imzalanmış olup, diğer 5 adet tesis için ihale çalışmaları devam etmektedir.
Mamul Stok Sahalarının Geliştirilmesi
İsdemir Sıcak Haddehanesinde üretim artışına paralel olarak ilave bobin stok sahalarına ihtiyaç duyulmuş olup ihale çalışmalarına başlanmıştır.
Üretimin sürdürülmesine paralel olarak yatırım kapsamındaki tesislerin kademeli olarak işletmeye girmesi sonucunda İSDEMİR'in dünyanın en modern, çevre ile uyumlu, verimli ve karlı demir-çelik şirketleri arasında yerini alması sağlanacaktır."
ALİ CEYLAN